Dzisiaj na kolację przygotowałem paellę z krewetkami. Kiedyś uznałbym, że to kosmos, ale po krótkim treningu uznałem, że to łatwe i dobre danie - w sam raz na dobrą kolację.
Nie wiem czy robię ją prawidłowo - to trochę taki efekt pomieszania różnych wskazówek, które gdzieś kiedyś wczytałem. Podstawowym założeniem, które wziąłem sobie do serca to fakt, że paella jest prostym, jednogarnkowym daniem, przygotowywanym przez rybaków - bez specjalnego "bułka przez bibułkę" na plaży, na ogniu ;-).
Chyba ta zasada się sprawdza.
Zwracam uwagę, że zamieszczone zdjęcia to REAL FOTO sprzed godziny... ;-)
Paella z krewetkami
- ok. 30-40 dag krewetek (miałem mrożone tigerki) - rozmrożonch jesli trzeba usunąć twarde ogonki
- 3 garście ryżu
- kurkuma
- pieprz
- papryka ostra
- kostka rosołowa
- natka pietruszki - nie konieczna, ale ładna
- pomidor pokrojony na 1/8, z usuniętymi gniazdami nasiennymi
- oliwa do podsmażenia
1. Do szklanki gorącej wod wrzuć kostke rosołową, troche kurkumy - im więcej, tym bardziej żółta - co oczwiste, pieprz;
2. Weź najlepszą dużą patelnię - czyli najbardziej przypaloną i zasmoloną od zewnątrz, wlej na nią trochę oliwy i rozgrzej;
3. Nasyp na patelnię 3 garście ryżu i zamieszaj. Dolej do ryżu rzorobioną wodę z przyprawami;
4. Gdy woda nieco odparuje i rYż delikatnie zacznie przywierać, dolej ponwnie szklankę wody, PRZEMIESZAJ OSTATNI RAZ
OD TEGO MOMENTU NIE MIESZAMY POTRAWY I NIE POTRZĄSAMY PATELNIĄ5. Na pyrkający delikatnie ryż poukładaj ciasno krewetki, i uzupełnij wodą tak, żeby krewetki były prawie pod wodą. Cząstki pomidora porozkładaj promieniście w symetryczny wzór, posyp mieloną ostrą papryką oraz posiekaną natką pietruszki, albo inną zieleniną
6. Gotuj/smaż/praż paellę aż do odparowania całej wody.
7. Podaj na patelni z czymś do nakładania na talerze, udekorowaną cząstkami cytryny do skropienia - jeśli masz, ewentualnie z odrobiną chleba.
Smacznego!
2 osób skomentowało:
....i rybacy te pomidorki tak poukładali? ;)
Takie wymogi współczesności... ;-)
Prześlij komentarz